Double Click To Hide/Unhide Desktop Icons

Share your favorite FastKeys commands
Post Reply
burnedstriker
Posts: 7
Joined: Nov 21st, ’18, 16:43

Post by burnedstriker » Nov 21st, ’18, 17:13

I would like a feature or a script. I don't know if this is possible as a feature, hence posting it in this script section.

I would like to execute the double-click to hide and again double-click to unhide icons.

This should work as default on windows startup without executing any commands or typing anything.

Please help me get this possible. I really want this feature to work.

Thank you :)
User avatar
Tom
Posts: 791
Joined: Nov 24th, ’15, 23:39

Post by Tom » Nov 21st, ’18, 21:17

This script shows/hides desktop icons on double-click on desktop empty space. The main challenge was how to avoid hiding when user double-clicks the icons. This solution works for me on Windows 10.

Shortcut: LButton (enable native option ~)
Type: Command

Code: Select all

If ( A_PriorHotKey = A_ThisHotKey && A_TimeSincePriorHotkey < 350 )
{
	WinGetClass, Class, A
	If Class in Progman,WorkerW
		var:=(hidden=1)?"Show":"Hide"
	ControlGet, Selected, List, Selected, SysListView321, ahk_class %class%
	if selected
		return
	hidden:=!hidden
	Control, %var%,, SysListView321, ahk_class Progman
	Control, %var%,, SysListView321, ahk_class WorkerW
}
Return
burnedstriker
Posts: 7
Joined: Nov 21st, ’18, 16:43

Post by burnedstriker » Nov 22nd, ’18, 07:23

Tom wrote: Nov 21st, ’18, 21:17 This script shows/hides desktop icons on double-click on desktop empty space. The main challenge was how to avoid hiding when user double-clicks the icons. This solution works for me on Windows 10.

Shortcut: LButton (enable native option ~)
Type: Command

Code: Select all

If ( A_PriorHotKey = A_ThisHotKey && A_TimeSincePriorHotkey < 350 )
{
	WinGetClass, Class, A
	If Class in Progman,WorkerW
		var:=(hidden=1)?"Show":"Hide"
	ControlGet, Selected, List, Selected, SysListView321, ahk_class %class%
	if selected
		return
	hidden:=!hidden
	Control, %var%,, SysListView321, ahk_class Progman
	Control, %var%,, SysListView321, ahk_class WorkerW
}
Return
Thank you so much (extremely grateful).

This is exactly what I wanted the program to do and hoping that others will benefit from this as well.
asrey
Posts: 5
Joined: Nov 29th, ’18, 12:07

Post by asrey » Jan 11th, ’19, 17:55

Hello, the code does not work for me in windows 10. I have everything like this:

https://gyazo.com/db5dd59f0825e88825974ed6f9f5d417

I'm not sure what I should do to make it work. Maybe I did not understand it well. Thank you
burnedstriker
Posts: 7
Joined: Nov 21st, ’18, 16:43

Post by burnedstriker » Jan 11th, ’19, 18:08

asrey wrote: Jan 11th, ’19, 17:55 Hello, the code does not work for me in windows 10. I have everything like this:

https://gyazo.com/db5dd59f0825e88825974ed6f9f5d417

I'm not sure what I should do to make it work. Maybe I did not understand it well. Thank you
You have used the code to make a text expander, which is wrong.

Go to shortcuts, new, click the ~ button next to the text box and follow the instructions and it should work.

PS: I am using this on Windows 10, so it works for sure!
asrey
Posts: 5
Joined: Nov 29th, ’18, 12:07

Post by asrey » Jan 11th, ’19, 19:20

yes! Works! thank so much for your help! :P
burnedstriker
Posts: 7
Joined: Nov 21st, ’18, 16:43

Post by burnedstriker » Jan 11th, ’19, 19:45

asrey wrote: Jan 11th, ’19, 19:20 yes! Works! thank so much for your help! :P
Awesome!

Thanks @Tom for the awesome support & script :)
anjelinus
Posts: 4
Joined: Apr 24th, ’19, 15:02

Post by anjelinus » Apr 24th, ’19, 15:06

Genious! :)

Exactly what I was looking for (during presentations for groups...)

Added to Fastkeys (should be a standard hotkey in the software) on W10 and works like a charm.
bitsper2nd
Posts: 7
Joined: Jan 2nd, ’22, 18:05

Post by bitsper2nd » Jan 2nd, ’22, 19:11

This doesn't seem to work well with Windows 11. When I have don't have the file explorer, it works. But when I open the file explorer or focus on the file explorer for a moment, double clicking to hide the desktop icons does not work. I also want to use this script. How can get this to work with fastkeys. I'm trying to replicate some of Fences functionality. At least the ability to auto hide the desktop icons.
Post Reply